Wednesday, June 27, 2012

fish burger

tetiba teringin nk mkn fish burger. tp x nk mkn dgn roti, nk mkn dgn nasi dan miso soup( sebenarnya nk habiskn paste miso nih)




google punya google.. buat jer dengan apa yg ada dalam fridge

bahan-bahan
3 keping potongan ikan(saya gunakan jenahak,pilih ikan yg senang nk asingkn tulang mcm tenggiri, tuna, ikan merah etc)
1 biji bawang( cincang halus)
1/2 tauhu lembut(silk tofu)
1 sudu besar daun parsley yg telah dipotong halus( saya guna dried parsley)
1 biji telur
1 cawan breadcrumbs( saya kisar biskut cream crackers sehingga halus)
garam dan lada hitam secukup rasa

1. kukus/ rebus ikan td sehingga masak. jgn smpi overcooked ye.asing kan tulang.
2.tumis bawang sehingga layu tutup api dan campurkan ke dalam isi ikan td.
3.masukkan tauhu,telur, breadcrumbs,daun parsley, garam dan lada hitam. gaul dgn tangan supaya kita boleh double checked isi ikan td btol2 dh boneless.
4. bentukkan seperti bentuk burger( buat bulat2 dan leperkan) dan terus goreng dgn sedikit minyak.

senang je kan?tp kalau letak tartar sauce makan dengan bun pon sedap




selamat mencuba!

- Posted using BlogPress from my iPhone

No comments:

Post a Comment